Pergola och portaler

Tycker du att din uteplats känns kal o öppen ska du satsa på en pergola – finns ingen bättre rumsskapare! De tillför både höjd, tak och rumslighet. Och beroende på vad du väljer för utseende på pergolan kan det framhäva och lyfta stilen och känslan du är ute efter. Lek med material och former, en pergola kan se ut på väldigt många olika sätt. Utgå från vad som passar huset och hur övriga trädgården ser ut så du får ihop helheten. Adderar du på ett skärmtak, och kanske till och med infravärme, så kan du förlänga säsongen och nyttja den ännu mer.

Inred med belysning, klätterväxter och textilier
Att sätta belysning i en pergola ger en väldigt stämningsfull effekt. Pergolan blir som ett smycke i trädgården när mörkret faller. Att låta växter klättra på pergola skapar en grönskande lummighet. Vem vill inte sippa på ett glas rosé under ett magiskt blåregn? Eller softa under den behagliga skuggan som takribbor eller en segelduk ger. En pergola har så många fördelar. Var inte rädd att placera pergolan lite längre ut i trädgården, allt behöver inte samlas närmast huset. Kanske hittar du det perfekta kvällshänget i en hörna där du annars sällan rör dig.

Portaler
Portaler är ett tacksamt element att jobba med i trädgården. Känslan av att gå igenom någonting gör att trädgården känns välkomnande och ombonad. Fint att även här jobba med klätterväxter och belysning. 

Kom ihåg att alltid kolla med kommunen vad som gäller ang pergola och skärmtak.
Bilderna är lånade inspirationsbilder från @pinterest

ALBA STUDIO på Instagram

Vill du ha tips, inspiration och kunskap för din trädgård? Spana in vårt instagramkonto @albastudio.se.