Materialval i trädgården

Hur ska man tänka när man väljer sina material?
Du kan förstärka husets arkitektur och känsla beroende på vilka material du väljer runt huset. Ett påkostat hus känns ännu mer påkostat om exempelvis stensättningen i trädgården också är exklusiv. Titta på husets färger, mönster och detaljer. Har du ett tegelhus är det bra att bryta av med större plattor som natursten eller oregelbunden skiffer så att inte markstenen får samma format som huset. Har du ett modernt hus och vill framhäva den känsla ska du med fördel välja större stenplattor.

Kontraster är viktigt. Rätt balans mellan olika material är också viktigt.
Har du ett trähus och fortsätter med ett stor trädäck blir känslan av för mycket trä om du inte balanserar upp det med grönska och tillför andra material. Samma sak gäller om man använder för mycket sten, det blir lätt en torgkänsla och stenbonanza. Personligen tycker jag att grus och singel är ett fantastiskt material att bryta av, mjuka upp eller tona ner övriga materialen.

Bestäm dig för några få material och låt dem återkomma i trädgården, då är det lättare att hålla ihop stilen. Den betong, natursten eller grus du väljer att lägga i gångar och uppfarter, måste stämma med trappor och murar. Sträva efter en sammanhållen helhet. Att få till snygga materialmöten är en viktig aspekt att tänka in i din planering. Detaljer som gör stor skillnad. Vilka växter du sedan väljer kan i allra högsta grad påverka och framhäva varandra. Vilka material är dina favoriter?

Du kanske gillar även detta inlägg: Spaljéer, staket och plank
Bilderna är lånade inspirationsbilder från @pinterest

ALBA STUDIO på Instagram

Vill du ha tips, inspiration och kunskap för din trädgård? Spana in vårt instagramkonto @albastudio.se.