Att göra: Oktober

Oktober betyder höststädning och förberedelser inför vintern men även bästa planteringstiden för nya träd, buskar och perenner. Här är checklistan på trädgårdssysslor som är bra att göra under denna månaden, anpassa efter dina förutsättningar. 

Bästa planteringstiden
Oktober är en bra tid att plantera träd, buskar och perenner. Jorden bevarar fukten längre på hösten så du behöver inte vattna lika ofta och rötterna hinner rota sig inför vintern. Du kan plantera tills tjälen slår till i marken.

Rensa stuprör från löv
Löv, småkvistar och skräp måste bort så det inte orsakar stopp och översvämning.

Klipp gräsmattan en sista gång
Lämna lite höstlöv på gräsmattan och kör över det med gräsklipparen. Daggmaskarna drar ner löven i jorden, vilket leder till bättre dränering samtidigt som maskavföringen gödslar. Rengör robotgräsklipparen och ta in den. 

Töm gräsklipp och löv i rabatterna
Strö ut gräsklippet i rabatterna, enklaste och billigaste sättet att göra din jord mer näringsrikt. Täck rabatterna med löv – perfekt vintertäcke för växter med känsliga rötter

Ta tillvara på löven
Kratta in löv under buskar och träd så matar du jorden med bra näring. Enkelt sätt att jordförbättra och du slipper att åka till tippen flera vändor. Daggmaskar och andra nedbrytare drar ner det i jorden och jorden blir luftig och lucker. Löven fungerar även som ett vintertäcke för att skydda plantans rötter från kylan.

Höststäda inte för mycket!
Vänta med att klippa bort alla vissna perenner. Gör det till våren istället. Under vinter fungerar det som ett perfekt skydd/täcke.

Tvätta av utemöbler och rengör redskap
Tvätta av utemöblerna och gör rent grillen innan du vinterförvarar dem. Spola av och ställa in alla trädgårdsredskap och krukor. 

Ta in vattenslangen
Töm och ta in vattenslangen och dess tillbehör så det inte fryser sönder.

 Städa och töm växthuset
Töm det på växter som inte ska övervintra och ge plats för vinterförvarade växter.

Ta frön från pumpan
Ta ut frön från dina köpta pumpor när Halloween är över. Förvara dem i kaffefilter, mörkt och svalt, och plantera dem till våren.

Glöm inte fåglarna
Fyll på med fågelmat så fåglarna stannar i din trädgård. Väldigt mysigt när det sitter domherrar och blåmesar uppe i träden. Trä på några äpplen på en ståltråd och häng upp i trädet, som godis för fåglarna!

Utebelysning
Nu när det blir mörkt tidigt är det viktigt att lysa upp de ställen som vi går mest på. Belys träd och växter i din trädgård, det kan bli väldigt effektfullt!

Plantera vårlökar
Du kan plantera vårlökar fram till julafton så än finns gott om tid. Kommer ett inlägg i nästa vecka hur jag planterar mina vårlökar.

Vitlök
Dags att köpa sättlökar om du vill plantera vitlök i ditt grönsaksland. 

 

Här finns checklistan för nästa månad: November

ALBA STUDIO på Instagram

Vill du ha tips, inspiration och kunskap för din trädgård? Spana in vårt instagramkonto @albastudio.se.