Att göra: December

Trädgården är i vintervila, vilket känns otroligt skönt! Tid för återhämtning, både för växterna och för min egen del. Nu laddar vi batterierna med skumtomtar, glögg och pepparkakor. Här är checklistan på trädgårdssysslor som är bra att göra under denna månaden, anpassa efter dina förutsättningar. 

Beskär vinrankan
Den stora huvudbeskärningen görs nu under vinter när all näring gått tillbaka ner i rötterna och vinstocken är i vila. Syftet med beskärning är att få större och saftigare skörd, men också för att underlätta skötsel och minska risk för sjukdomar som mjöldagg. Saven stiger tidigt så beskär vinrankan runt årskiftet för att minimera risken att den börjar blöda.

Koppla ur vattenslangen och töm tunnor på vatten
Tömma tunnor på vatten så de inte går sönder. Använd det till att vattna vintergröna växter – klimatsmart! Koppla bort vattenslangen från vattenutkastaren.

Gnagskydd på unga träd
Skydda dina träd mot harar och rådjur så de inte äter på trädstammen.

Granris eller löv 
Lägg granris och löv över känsliga växter som vinterskydd. Vid entrén är det fint att lägga granris över rabatterna för dekoration.

Kupa rosor
Kupa upp jord (10-15 cm) kring rosornas stam för frostskydd.

Gör egna kransar
En krans på dörren är ett måste för att få den rätta julkänslan. Att göra egna kransar och dekorera är enkelt och kul att göra tillsammans med barnen.

Glöm inte fåglarna
Fyll på med fågelmat så fåglarna stannar i din trädgård.

Skaka av snön
Skaka av snön från träd och buskar så de inte grenar bryts eller skadas av tyngden.

Vattna vinterförvarade växter
Glöm inte att kolla till dina vinterförvarade växter. En liten svätt vatten så inte rötterna torkar ut.

Vinterså perenner
Många av våra sommarblommor och perenner går alldeles utmärkt att så utomhus nu under vintern, vissa behöver faktiskt en köldperiod för att gro. En fördel med vintersådd är att du inte behöver extra belysning, krävande bevattning eller avhärdning av plantorna vilket behövs vid försådd inomhus. Plantera i plastbackar utomhus och vänta. Fröerna ligger i vila så länge det är kallt ute och gror först när jorden är tillräckligt varm. Alla blommor som frösår sig själva klarar av en vintersådd.

Vintersäkra växthuset
Säkra alla fönster och dörrar med buntband eller snöre så inte hårda vindar råkar blåsa upp dem. Har du automatiska fönsteröppnare ska du skruva av kolven så den inte frostsprängs. 

Borsta av snö på växthustaken
Blötsnö kan blir väldigt tungt, växthusnocken är inte gjord för den typen av tyngd. Borsta av växthustaken så det inte riskerar att taknocken böjs. Ett tips är att placera en stadig stötta mellan mark och taknock i växthusets mitt. 

Här finns checklistan för nästa månad: Januari

ALBA STUDIO på Instagram

Vill du ha tips, inspiration och kunskap för din trädgård? Spana in vårt instagramkonto @albastudio.se.