Att göra: Januari

Nu laddar vi för ett nytt odlingsår och börjar planera för den kommande trädgårdssäsongen. I mitten av januari är det dags att peta ner fröer med lång utvecklingstid. Se till att du har allt för förstådd hemma, som tråg, såjord och växtbelysning. Låt odlingsåret börja! 🌱 Här är checklistan på trädgårdssysslor som är bra att göra under denna månaden, anpassa efter dina förutsättningar. 

Fröså grönsaker
Så grönsaker med lång utvecklingstid, som chili, purjolök, paprika, kronärtskocka under växtbelysning

Fröså blommor
Så jätteverbena och lavendel.

Skaka bort tung snö
Skaka av snön från träd och buskar så de inte grenar bryts eller skadas av tyngden.

Skydda städesgröna växter från stark vårsol
Täck städesgröna växter med juteväv eller fiberduk för att skydda mot den starka vårsolen, annars kan de lätt drabbas av tjältorka. Städesgröna växter: behåller bladen året om. Hit hör barrväxter, buxbom, rhododendron och lagerhägg.  

Undvik att gå på gräsmattan
Gräsmattan är extra känslig just nu så undvik att gå på den för mycket.

Täck känsliga växter
Täck perenner och känsliga växter med granris eller vissna löv om de tittar upp för tidigt. Temperatursväxlingar kan göra att rötterna fryser sönder.

Vinterså perenner
Många av våra sommarblommor och perenner går alldeles utmärkt att så utomhus nu under vintern, vissa behöver faktiskt en köldperiod för att gro. En fördel med vintersådd är att du inte behöver extra belysning, krävande bevattning eller avhärdning av plantorna vilket behövs vid försådd inomhus. Plantera i plastbackar utomhus och vänta. Fröerna ligger i vila så länge det är kallt ute och gror först när jorden är tillräckligt varm. Alla blommor som frösår sig själva klarar av en vintersådd.

Beskär äpple- och päronträd
Det kan kännas konstigt att gå ut och beskära äpple- och päronträd när det är snö och minusgrader ute men perioden jan-feb är en bra tid för beskärning. Träden är fortfarande i vintervila och de är avlövade, vilket gör att man ser väldigt tydligt hur kronan ser ut. Ett bra riktmärke för beskärning är inte under 8 minusgrader och innan saven stiger och blomknopparna blir för stora. Vinterbeskärning gynnar tillväxt och skottbildning så trädet växer mer och få fler grenar. Om det är syftet med beskärningen så är det en bra period. Spara till JAS-perioden om det är mycket beskärning. Såren läker lättare om du beskär under sensommaren.

Beskärning buskar
Beskär sommarblommande buskar som blommar på årsskotten, som buddleja, kornell och praktspirea.

Titta till dina övervintrade växter och dahliaknölar
En liten skvätt vatten så inte rötterna torkar ut. 
Kolla till dina dahliaknölar så de inte fått mögelangrepp. Klipp bort de knölarna direkt. 

Beställ dahliaknölar
Glöm inte att beställ dina favorit-dahliaknölar innan de tar slut.

Plocka in våren
Driv kvistar av vårblommande buskar och träd i blom. 

Planera och beställ fröer
Planera odlingssäsongen och beställ hem fröer. En bra tid att planera.

ALBA STUDIO på Instagram

Vill du ha tips, inspiration och kunskap för din trädgård? Spana in vårt instagramkonto @albastudio.se.